Харчо . Харчо – традиційне грузинське блюдо, в класичному його варіанті готується з яловичини, обов’язково міцно заправляється спеціями та прянощами. Пропонуємо Вашій увазі кілька рецептів.
Харчо І Інгредієнти: 2,5 л води, 500 г яловичої грудинки, 4 цибулини, 0,5 стакана рису, 10 шт. свіжої аличі (або 100 г гранатового соку), 5 зубчиків часнику, 1 стручок гіркого перцю, 0,5 стакана зелені кропу, петрушки і кінзи (окрім гілочок), 2 ч. ложки хмелі-сунелі, 3 лаврових листки, 0,5 стакана волоських горіхів, сіль.
Приготування: Яловичину нарізувати невеликими шматками, промити, залити 2,5 л холодної води і варити близько 2 годин на помірному вогні. М'ясо вийняти, бульйон процідити, довести до кипіння, засипати в нього добре промитий рис, знов покласти м'ясо, посолити і через 10 мін засипати дрібно нарізану цибулю, половину порції зелені петрушки і кінзи, лавровий лист. Рис варити до готовності (20хв), за 5 хвилин до готовності рису покласти товчені волоські горіхи. Відварити і протерти крізь сито аличу; опустити її (або гранатовий сік) в харчо (за 10—15 мін до закінчення варива). Додати товчений часник, стручковий перець, дрібно нарізану зелень, хмелі-сунелі, сіль. Після зняття з вогню настояти під закритою кришкою 3—5 хв, посипати зеленню, що залишилася.
Харчо ІІ
Час приготування: 90 хвилин.
Кількість порцій: 10
Інгредієнти: - 700-900 г м'яса яловичини або баранини - 2-3 цибулини - 3-5 зубчиків часнику - томат (можна 2-3 ст. л. томат-пюре) - 1 стакан рису - 2-3 лаврових листка - тмин, коріандр, різні приправи, тертий мускатний горіх, все за смаком або суміш хмелі-сунелі - сіль, перець за смаком - зелень кропу і петрушки
Приготування: М'ясо ріжемо на порціонні шматки, заливаємо холодною водою і ставимо на вогонь. При закипанні знімаємо піну і збавляємо вогонь, хай вариться бульйон. Ще я ложу в бульйон цибулину в лушпинні. Тим часом промиваємо рис і робимо підливу. На жиру з бульйону або рослинній олії обсмажуємо цибулю до золотистого кольору, додаємо моркву, потерту на терці і туди ж томат. Якщо додаєте томат-пасту, тоді розбавте її в 2-3 ложках, можна більше, бульйону. Коли м’ясо вже готове, додаємо рис і варимо хвилин 25, майже до готовності. Виливаємо підливу, кладемо прянощі, часник (часточками або товчений), лавровий лист. Додати чорного меленого перчика і трішки червоного меленого, це блюдо має бути гострим. Вимикаємо вогонь і посипаємо дрібно рубаною зеленню. Харчо повинний бути з добре наваристим бульйоном, тому м'яса в ньому повинно бути багато.
Суп харчо з осетрини з горіхами
Час приготування: 60 хвилин.
Інгредієнти:
осетрина 500 г лук ріпчастий 5 голівок морква 1 шт. корінь петрушки 2 шт. зелень петрушки 1 пучок томатне пюре 2 ст. ложки лавровий лист 1 шт. перець запашний горошком З шт. мука 1 ст. ложка часник 3 зубчики насіння коріандру 1/2 ч. ложки хмелі-сунелі 1 ч. ложка горіхи волоські 100 г помідори 3 шт. пекучий перець 1/2 шт. сіль
Приготування: Варите осетрину цілим шматком до напівготовності з додаванням 4 цибулин, кореня петрушки і запашного перцю. Рибу вийміть з бульйону і поріжте на маленькі шматочки. З поверхні бульйону зніміть жир і складете в чисту каструлю, бульйон процідіть. У каструлю з жиром додайте порізану цибулю і пасеруйте 5-10 хвилин, додайте томатне пюре і обсмажуйте ще 5-7 хвилин. Всипте муку, перемішайте і тушкуйте 5 хвилин, залийте процідженим бульйоном. Дайте бульйону закипіти, опустите в нього шматочки риби і кип'ятіть ще 10 хвилин. Додайте товчений часник, коріандр, рубану зелень петрушки, хмелі-сунелі, пекучий перець, нарізані помідори, подрібнені горіхи і варіть ще 10 хвилин
Харчо з курки з горіхами Інгредієнти: 1 курка, 4цибулини, 1,5 ст. ложки муки, 0,5 стакана слив ткемалі (або 500 г помідорів), 1 стакан очищених волоських горіхів, 5 зубчиків часнику, 1 ч. ложка хмелі-сунелі, 1 ч. ложка товченого насіння кінзи, 2 ст. ложки зелені кінзи, чорний перець, лавровий лист, сіль, 2,5 л води.
Приготування: Заздалегідь підготовлену і промиту курячу тушку нарізати невеликими шматочками, залити 2,5 л холодної води і варити до напівготовності м'яса. У окремій каструлі тушкувати дрібно нарізану цибулю з жиром, знятим з бульйону. Додати шматки курки, вийняті з бульйону, і тушкувати, помішуючи, ще 15 хвилин. Потім всипати муку (пшеничну або кукурудзяну), через 5 хвилин влити бульйон. Варити 10—15 хвилин, потім покласти зварені і протерті через сито ткемалі або помідори, дати закипіти і заправити розведеними в бульйоні товченими волоськими горіхами, часником, хмелі-сунелі, зеленню кінзи, лавровим листом, сіллю. Смачного!
|